Október 14-én búcsúztatják Wittner Máriát

A XXI. kerületi önkormányzat úgy döntött, hogy örök emléket állít 1956 hősének. 

Október 14-én délben, a Dunakeszi temetőben vesznek végső búcsút Wittner Máriától.

Az Országgyűlés sajtóirodájának tájékoztatása szerint a 1956-os szabadságharcos hamvai a Dunakeszi temető ravatalozójánál tartott búcsúztatást követően szűk családi körben helyezik végső nyugalomra.

A búcsúztatásra érkezőket a szervezők arra kérik, hogy kegyeletüket egy szál fehér rózsával róják le. A búcsúszertartás a gyászoló család kérésére nem sajtónyilvános.

Wittner Mária, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével, Szent István-díjjal, az Emberi Méltóságért díjjal kitüntetett, Dunakeszi, Csepel és Józsefváros díszpolgára, volt fideszes országgyűlési képviselő életének 86. évében, gyors lefolyású, súlyos betegség után szeptember 14-én hunyt el.


 

Halálát követően a XXI. kerületi önkormányzat úgy döntött, hogy örök emléket állít 1956 hősének, és Csepel díszpolgáráról nevezi el a volt csepeli Görgey iskola helyén álló megújult parkot. 

Borbély Lénárd a döntés kapcsán úgy fogalmazott: Wittner Mária rengeteg szenvedésen ment keresztül, mindazonáltal életútja példája a feltétel nélküli haza- és szabadságszeretetnek, a bátorságnak és a meg nem alkuvásnak. Egyszerre volt a kommunizmus áldozataira való emlékezés velünk élő történelmi jelentőségű személyisége, és egy törékeny asszony, megtörhetetlen tiszta erkölcsiséggel és mély hazaszeretettel. Példakép a jelen és az utánunk jövő nemzedékének, mert nemes lelkű, igazhitű és hazájához hűséges tudott maradni mindhalálig – hangsúlyozta a fideszes polgármester. Wittner Máriát – aki 2006 és 2014 között két cikluson át volt a Fidesz frakciójának a tagja – az Országgyűlés és a Fidesz-frakció saját halottjának tekinti.

Borítókép: Wittner Mária. Fotó: (MTI/Soós Lajos)

www.magyarnemzet.hu 

 

Megjegyzések