Hosszú Katinka hadüzenetet kapott az Egyesült Államokból

 Nagy veszély leselkedik...

Még egy hónap sem telt el azóta, hogy Hosszú Katinka a világ idei legjobb eredményével lett Európa-bajnok egyik kedvenc számában, 400 vegyesen a Duna Arénában, máris megdöntötték a 2021-es legjobbját, az amerikai válogatón négyen is jobbat úsztak, köztük egy 19 éves tehetség. A tokiói olimpián új kihívókkal kell megküzdenie a háromszoros olimpiai bajnokunknak. 

Június 13. és 20. között zajlik az amerikai úszók olimpiai válogatójának második szakasza, amelyben tegnap rendezték a női 400 vegyes döntőjét. Ez számunkra kiemelt jelentőségű, hiszen a szám olimpiai címvédője Hosszú Katinka, aki legutóbb, a riói játékokon 4:26,36-os világcsúccsal szerezte meg az aranyérmet. Ez az idő egyelőre nem forog veszélyben, de mivel Hosszú sem tudta megközelíteni évek óta, nem is ebből kell kiindulnunk. Az most fontosabbnak tűnik, hogy az amerikai válogatón négyen is jobbat úsztak annál, amivel Hosszú nem egészen egy hónapja Európa-bajnok lett.


 

Május 17-én a Hosszú Katinka a világ idei legjobb idejével Európa-bajnok című cikkünkkel méltattuk a háromszoros olimpiai bajnokunkat, aki akkor 4:34,76-tal bizonyult a legjobbnak, és állt a 2021-es világranglista élére. Sós Csaba szövetségi kapitány és maga Hosszú is biztatónak nevezte az idejét Tokióra nézve. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az olimpián Hosszú legnagyobb kihívói Európán kívülről érkeznek majd. És most már az is biztosnak tűnik, hogy olyan fiatal tehetségekről van szó, akik most először teszik majd próbára őt.

Ahogy az említett cikkünkben is jeleztük már, a mindössze húszéves ausztrál, Kaylee McKeown tavaly decemberben 4:32,73-ra volt képes, amivel továbbra is ő áll a 2020–2021-es idény ranglistájának az első helyén. Az amerikai válogató tegnapi döntőjében pedig a 19 éves Emma Weyant 4:33,81-es idővel és egyéni rekorddal győzött. A mögötte célba csapó Hali Flickinger (4:33,96), Melanie Margalis (4:34,08) és Leah Smith (4:34,55) eredménye is jobb volt, mint Hosszú májusi Eb-győztes ideje.

Közülük egyedül Leah Smith volt Hosszú ellenfele 400 vegyesen a 2016-os riói olimpiától számított világversenyeken. A 26 éves, eredendően gyorsúszó a 2017-es budapesti vb-n hatodik lett az aranyérmes Hosszú mögött, de a mostani válogatón úszott idejével akkor ezüstérmet szerzett volna. A többiek nem küzdöttek meg Hosszúval ebben a számban világversenyen az elmúlt öt évben.

Főleg a két fiatal, az amerikai válogatón berobbanó 19 éves Emma Weyant és a húszéves ausztrál Kaylee McKeown okozhat meglepetést Tokióban, akik egyértelműen a feltörekvő, új generációt képviselik majd a 32 éves Hosszúval szemben.

Szalay Attila - www.magyarnemzet.hu

 

Megjegyzések

  1. Sajnos ez már nagyon rég óta ez meg szokott történni minden sportoló életében ,-így megy ez a sport világában ! Aki benne van a profi sportban az nyilván tudja ezt és jó előre reá tud készülni arra, hogy minden féle eredményeitől függetlenül egy adott pillanatban reá döbben , észre veszi majd azt, hogy eddig volt ! Elért képességei csúcsára ami végül is egy normális dolog . Ez a pillanat amikor kezdenek megjelenni az új pretendensek a" trónra " és biza nagyon gyakran megtörténik az, hogy az a fiatal aki addig csak melletted edzett és felnézett reád a " nagyra " és örvendett, ha a felszerelésedet vihette , - hááát egy adott pillanatban gyorsabb, erősebb , egyszóval eredményesebb lesz nálad ! Mi lehet itt tenni ? Ez van, ilyen ez amióta a világ - világ ! Máskülönben ez az a pillanat amikor az " okos " nagy sportoló a siket csúcsán abba hagyja és a továbbiakban testnevelést vagy sportot tanit és szeretettel , irigység nélkül neveli az újabb generációkat ! Feltéve ha van elég esze ? !

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése