Bojkottáld, bomlaszd, bérencezd!

 Az országimázst rombolják Orbán-ellenes észak-amerikai liberális aktivisták a lapunk birtokába került információk szerint.

Az elmúlt tíz évben bontakozhatott ki az alapvetően inkább konzervatív észak-amerikai magyarság soraiban az Orbán-gyűlölő liberális magyar aktivista, akit csak felhergelt a Fidesz sorozatos választási győzelme. Egykor Orbán-párti nyugdíjas vagy akár iskolai kisegítő lelkesül fel ebben a szerepben, az antiszemita kártyát is kijátszva, hogy aztán zsidó szervezettől, világhírű zsidó művésztől vagy éppen az amerikai kormánytól kapja a hideg zuhanyt, mert utóbbiak nem partnerek ebben. Cikkünk észak-amerikai magyarok információira, levélváltásainkra, illetve nyíltan vagy zártkörű Facebook-csoportokban tett, mentett képernyőképpel igazolható bejegyzésekre épül. 

Egy Debrecenben született kaliforniai mérnök, egy Washington mellett dolgozó pedagógiai asszisztens és egy nyugalmazott montreali politológusprofesszor (utóbbiak eredetileg mindketten budapestiek) – látszólag különböző életutak ezek. De a Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók (BDS) elnevezésű Izrael-ellenes, önmagát lejárató világkampány mintájára ők és mások folyamatosan olyan akciókat hajtanak végre az elmúlt tíz évben, amelyekkel az Orbán-kormány észak-amerikai tevékenységét akarják akadályozni.


 

Így azonban a magyar országimázst is rombolják az egyetemi, kulturális és diplomáciai kapcsolatok ellehetetlenítésének szándékával.

Kérték, ne mószeroljon

Az 1980-ban, UNESCO-ösztöndíjjal az Egyesült Államokba került, ma a San Franciscó-i öböltérségben élő George Lazar (Lázár György) a Facebook (FB)-bejegyzései alapján rendkívül aktív az Orbán-kormány szidalmazásában: „antiszemita, rasszista és homofób” kormányról, észak-amerikai fizetett Orbán-ügynökökről beszél. Ez a véleménynyilvánítás szabadságát biztosító első amerikai alkotmánykiegészítés alapján jogában áll a közösségi médiaprofilja szerint joviális megjelenésű, zene- és történelemszerető mérnöknek. De az több ennél, hogy Lazar 2019-ben nyilvános bojkottfelszólítást tett közzé Palkovics László miniszter a Kaliforniai Egyetem berkeley-i campusán – nem politikusi, hanem mérnök-akadémikusi minőségében meghirdetett – előadásával szemben, annak lefújását sürgetve az egyetemnél. Ez nem történt meg, az előadást rendben megtartották.

Lazar fél éve fotóhamisítással vádolta meg Doncsev András San Franciscó-i magyar konzult, miután látható volt az American Jewish Committee (AJC) zsidó szervezet hanukkai gyertyagyújtásán készült képen. A koronavírus-járvány miatt online megtartott eseményről volt szó, ezért azt 2019-es fotóval illusztrálták. Lazar megkérdőjelezte, hogy Doncsev egyáltalán jelen volt-e, felszólította a zsidó szervezetet, hogy ne ápoljon kapcsolatokat az Orbán-kormány diplomatáival, és üdvözölte, hogy a konzul nem is szerepelt a vendéglistán.

Ám az AJC egyértelművé tette, hogy a barátjának tudja a magyar konzult, megköszönte a részvételét a tavalyi online eseményen, tévedésnek nevezte, hogy egy ideig valóban nem szerepelt a vendéglistán, illetve felkérte Lazart, hogy tartózkodjon az olyan, velük kapcsolatos bejegyzésektől a közösségi médiában, amelyről nem kéri ki a véleményüket.

Doncsev közölte lapunkkal, nem nyilatkozhat. Lazar – lapunknak eljuttatott válaszában – erősnek érzi a megfogalmazásunkat, és az amerikai zsidóság, valamint a magyar kormány viszonyát is borúsabbnak látja. – Valóban kritikusa vagyok az Orbán-kormánynak, de szidalmazni nem szoktam – közölte, ami arra vall, az „antiszemita, rasszista és homofób” kitétel szerinte nem megbélyegző. Hozzátette: „valóban tiltakoztunk amiatt, hogy Doncsev úr az Orbán-kormány képviseletében meghívást kaphatott az AJC hanukkai rendezvényére”. Kaliforniában a magyar kormány „intézményesített antiszemitizmusa forró téma” Lazar szerint, aki példaként a Kaliforniában bejegyzett Kuruc.infót említi, „amely még most is működik”. (A magyar kormány rendszeresen elhatárolja magát a szélsőséges – és cikkeiből is kiolvashatóan: kormányellenes – hírportáltól. Lazar viszont éppen a Kuruc.info hírét idézte a Karikó Katalinnal szemben felmerült ügynökvádról írva; következetlenségére FB-ismerősei is felhívták a figyelmét.)

Ki ez az agyatlan személy?

New Yorkban zsidó népzenei, klezmerkoncert ellen tiltakoztak aktivisták, mert azt az ottani Magyar Kulturális Intézet is támogatta. Frank London világhírű New York-i zsidó klezmerzenésznek azonban a jelek szerint nem tetszett, hogy az Amerikai Magyarok a Demokráciáért (Hungarian Americans for Democracy) elnevezésű csoport (a Facebookon kétszáz tagja sincs) mögé bújva oktatják ki, pusztán azért, mert a nevét adja egy magyar kulturális rendezvényhez.

„Nem tudom, miféle idióta vagy ki ez az agyatlan személy… Akár hiszi, akár nem, a világ összetett. Sokan vannak Magyarországon, akik elutasítják az Orbán-kormány filozófiáját és politikáját, de ünneplik és befogadják a csodálatos multikulturális környezetet, amit Magyarország képvisel”

– közölte London, aki alighanem jobban szerette volna, ha felnőttnek nézik. (Bejegyzésének címzettje nem reagált a megkeresésünkre, hogy kérdezhessünk tőle, ezért nevét nem említjük.) A zenész később magyar állami kitüntetésben részesült. A válasz erre az Amerikai Magyarok a Demokráciáért oldaláról gúnyos elismerés volt. A New York-i magyar főkonzulátus épülete előtt is Orbán-ellenes tüntetést szerveztek.

Miért nem látja, amit Soros lát?

Érdekesen frusztrált, ugyanis valamikor Orbán-párti tagja az Orbán-ellenes csapatnak Göllner András (Andrew Gollner) budapesti születésű nyugalmazott montreali politológiaprofesszor, a Kanadai Magyar Demokratikus Charta társalapítója – a magyar balliberális áthallás nem véletlen a szervezet nevében. 2006-ban – amikor Orbán Viktor és a Fidesz ellenzékben volt – Göllner azt írta a The Los Angeles Times hasábjain: az Európai Néppártnak ugyanúgy kellene óvakodnia attól, hogy meghunyászkodjon Orbán előtt, mint ahogy Neville Chamberlain brit miniszterelnöknek sem kellett volna 1938-ban Adolf Hitler náci diktátor előtt. Mind Lazar, mind Göllner bírálja a legitim észak-amerikai magyar szervezeteket; előbbi azt is felveti, hogy a Magyar Diaszpóra Tanács – amelynek tekintélyes magyar amerikaiak és kanadaiak is tagjai – az Orbán-kormány észak-amerikai illegális lobbiszervezetei lehet. Lazar általában is gyakran hivatkozik arra, hogy az amerikai magyarok döntően ellenzik az Orbán-kormány nézeteit, ám az észak-amerikai magyarság belső viszonyainak ismerői szerint inkább a liberális körök lehetnek a margón.

– A kanadai magyarság soha nem volt annyira egységes és összetartó, mint az elmúlt években, ami az Orbán-kormány támogatásának is köszönhető

– mondta lapunknak Edmontonból Szenthe Anna. A Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnöke és a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai elnöke sem Lazar, sem Göllner tevékenységét nem kívánta összességében kommentálni, de megjegyezte, „a nem a tényeken alapuló írásaikat provokálónak és a kanadai magyarok szempontjából megosztónak tartom”.

Göllner szót emelt az ellen is, hogy az „antiszemita” Orbán-kormány saját kommunikációs hasznára aknázta ki a Nemzetközi Holokausztemlékezési Szövetség (IHRA) elnevezésű kormányközi szervezet soros elnökségét, amelyet 2015-ben töltött be. Örült, amikor a nácivadász Simon Wiesenthal Intézet kifogásolta a magyar álláspontot, és várta a „kedvező” folytatást. Egyben kérdőre vonta Peter Munk budapesti születésű ismert kanadai üzletembert, holokauszt-túlélőt, hogyan adhat hitelt a magyar kormánynak, és miért nem látja Kanadából, amit Soros György lát az Egyesült Államokból?

– Nem 2006-ban fordultam szembe Orbán Viktorral, amikor az ellenzék keserű vizét kortyolgatta, hanem 2000 végén, amikor a hatalom csúcsán, annak teljes erejével bírt. Ezt a lépésemet nem külföldön vagy a háta mögött, hanem Budapesten, a nagy nyilvánosság előtt tettem, és akkor, amikor volt mit veszítenem. Orbán első észak-amerikai útját Montrealba többek közt az ő kérésére, én szerveztem 1994-ben. A Kanadai–Magyar Kereskedelmi Kamara, amelynek társalapítója, budapesti képviselője voltam, hozta őt össze Kanada legismertebb üzletembereivel, így Munk Péterrel is

– válaszolta megkeresésünkre Göllner. – Orbán kanadai kirendeltségeinek szavára, beetetett kacsáinak hápogására Kanada polgárai csak legyintenek. Mi inkább a kanadai libákra gerjedünk – tette hozzá a helyi magyarok részéről őt ért bírálatokra, meghökkentő megfogalmazásban. Göllner a Kanadai Magyar Demokratikus Charta eredményének tartja, hogy Orbánt tíz éven át nem fogadták Kanadában.

Munkot azóta már nehéz lenne kérdőre vonni, ugyanis meghalt. Mindenesetre Nicholas Dean, az Egyesült Államok holokausztügyekben illetékes különmegbízottja – a budapesti nagykövetség honlapján magyarul is olvasható – nyilatkozata szerint

elismerését fejezi ki Magyarországnak és Takács Szabolcs államtitkárnak (a jelenlegi washingtoni magyar nagykövetnek) az IHRA elnökségért.

Üdvözli egyben a számos kezdeményezést, amelyet Magyarország tett, és „amelyek megmutatják, hogy Magyarország elkötelezett a holokauszt tanítása és annak emlékezete iránt”. Dean konkrétan is kifejezi elismerését többek között „a magyarországi antiszemitizmus őszinte beismeréséért és a kormány erőteljes hozzáállásáért az azzal szembeni fellépésért”, valamint „a magyarországi zsidó lakosság iránti elkötelezettségért”.

A hálózat összezár. Nyomban elítélő cikk jelent meg a Hungarian Spectrum elnevezésű amerikai magyar blogon, amint a Pesti Srácok hírportál kritikusan írt George Lazar tevékenységéről is. A blog szerzője Balogh S. Éva történész, 1956-os emigráns, aki Göllner Andrással és másokkal együtt a Kanadai Magyar Demokratikus Charta elnevezésű liberális szervezet alapítója. A Népszabadságban 2009-ben megjelent és azóta sem cáfolt értesülés szerint Balogh a magyar szélsőjobboldalról tartott előadást egy Washington melletti elővárosban titokban rendezett konferencián, amelynek társszervezői az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség és a washingtoni külügyminisztérium hírszerzési irodája voltak. Előadásában többek között a Jobbiknak a Fideszhez való állítólagos közelségével kapcsolatban riogatott, és a külpolitikai kérdésekben laikus Lazart idézte a Jobbik és a muszlim világ közötti kapcsolatáról. Egyikük sem sejthette akkor, hogy egy évtized múlva a Jobbik azt a politikai oldalt szolgálja, amely ma az Orbán-kormány leváltására tör.

 Szőcs László  - www.magyarnemzet.hu

 

 

Megjegyzések