Hungarikumokból készült Magyarország tortája

Kihirdették az ország tortája és cukormenetes tortája verseny nyerteseit. 

Az idén a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászdából Lakatos Pál kreációja, a Spicces füge respektus fantázianevű torta nyerte el a Magyarország tortája címet. A torta egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sós karamellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épült fel, mely kakaóbabtöretet is tartalmaz. Az ízvilágot ugyanakkor a tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé-tükörzselé teszi igazán különlegessé, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg. Mint kiderült, 

az idei megméretés újdonságot is tartogatott a pályázóknak. Az ipartestület ugyanis összeállított egy alapanyagkosarat nemzeti értékekből és hungarikumokból, amelyből a versenyzőknek egy alapanyagot kötelezően fel kellett használniuk. 


 

A kosárban az újfehértói fürtös meggy, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, a tokaji aszú, a magyar akácméz és olyan gyógy- és fűszernövények is szerepeltek, mint a kamilla, a levendula, a menta, a citromfű, a rozmaring és a kakukkfű. A legtöbb versenyző a tokaji aszút és a magyar akácmézet választotta. 

Hazánk legjobb cukormentes tortája a Kikelet elnevezésű torta lett, amely a makói Papp Cukrászda kreációja. Lawal-Papp Zsófia cukrász a tortát egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával, melyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé.  A cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez. Egy szelet „Kikelet” energiatartalma 236,8 kcal, míg szénhidrátértéke 11,8 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

A díjazott tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar ízek utcájában a Várkert Bazárban, valamint országszerte több száz cukrászdában. 

 A Szent István-napi kenyerek közül a Heim Sütöde Bt. durumkenyere lett a győztes, az innovatív kenyerek mezőnyében a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. Aranymetszés kenyere, az újonnan bevezetett, sétálósütemény kategóriában pedig a biharkeresztesi Éles Szilárd (Stella pékség) málnás-pisztáciás pékfagylaltja nyert.

Borítókép: Magyarország tortája és cukormentes tortája (Fotó: Polyák Attila/Origo)

Elek Nikoletta - www.magyarnemzet.hu 

 

Megjegyzések