Kómában tartják az orosz sakklegendát

– Apa egy esés következtében sérült meg, jelenleg mesterséges kómában tartják – nyilatkozta újságíróknak a sakklegenda, Anatolij Karpov lánya édesapja állapotáról. Karpovot jelenleg mesterséges kómában tartják; agyödémával, combcsonttöréssel és többszörös fejsérüléssel kezelik egy moszkvai kórházban.

A 71 éves Karpov 1975 és 1985 között volt sakkvilágbajnok és hatszor nyert sakkolimpiát. 2005 óta pedig az orosz parlament alsóházának (Duma) képviselője. Az orosz sakknagymestert még szombaton találták meg a Duma közelében, 2,76 ezrelék volt a véralkoholszintje. A sakklegenda lánya, mint fogalmazott apját „nem érte támadás, sérüléseit esés okozta.”  

Korábban azonban olyan hírek is felreppentek, hogy Karpovot megtámadhatták az utcán.

 


Elsőként Andrej Kovaljov, az Összoroszországi Vállalkozói Mozgalom elnöke fejtegette a támadás lehetőségét. Kovaljov a közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy a sakknagymester „ütést kapott a fejére”. Az orosz sajtó szerint a botlás vagy támadás ténye is könnyen megállapítható, hiszen a környéken rengeteg kamera található.

Noha Karpovot Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik leghűségesebb szövetségesnek tartják és – az Európai Unió őt is a szankciós listájára helyezte – támogatta a Krím félsziget orosz annektálását, mégis többször szólalt fel az ukrajnai háború befejezése mellett.

 Mint fogalmazott: „Azt kívánom, hogy a háború mihamarabb véget érjen, hogy ne haljanak meg ártatlan emberek”. Majd hozzátette, hogy „a politikusok döntenek, az átlagemberek harcolnak, a civilek pedig meghalnak”.

A háború kitörése óta több orosz prominens személy is „furcsa” balesetet szenvedett. Volt, akit az otthonában találtak meg golyóval a koponyájában, más a jachtjáról esett le vagy a saját úszómedencéjében fulladt meg. Az áldozatokban közös volt ugyanakkor, hogy mind valamilyen formában a béke és nem a háború pártján szólaltak fel az orosz államfővel szemben. 

Többen most Karpov kapcsán is arra gyanakodnak, hogy „az orosz elit közül ő a legújabb súlyos sérültje vagy halottja az inváziónak”.

Borítókép: Anatolij Karpov orosz sakknagymester, az orosz alsóház képviselője (Forrás: Ukraine War Now/Twitter)

www.magyarnemzet.hu

Megjegyzések