Ukrajnai háború: leáldozott a tankoknak?

 Megdöbbentő fejlemény!

Ukrajna páncéltörő fegyverekkel aratott sikerei miatt egyre többen kételkednek a harckocsik létjogosultságában, írja a BBC. Ráadásul Ukrajna a nyugati fegyverszállítmányokhoz alkalmazkodva más támadófegyverekre – például a tüzérség – kényszerült helyezni a hangsúlyt; ezekkel szintén jól bánnak. Ezzel együtt valószínűleg a tank a jövőben sem vész el, csak átalakul. 

Már az ukrajnai háború első hetének végén látható volt, hogy az ukrán csapatok tankokat lőttek ki, illetve, hogy az orosz harctéri vezetés visszavonni kényszerült harckocsikat javítás, tankolás céljából. Ezt fokozta a nyugati fegyverszállítmányok megérkezését követően a Javelin, az újgenerációs páncéltörő fegyverek, valamint drónok használata. Sokakban felmerült, hogy a páncélosok haszna, hatékonysága annyira alacsony, hogy más megoldást kell találni a jövő konfliktusaiban. Ez azonban közel sem ennyire egyértelmű.


 

Nem az eszköz a gond, hanem ahogyan használják

A BBC-nek nyilatkozó, az amerikai hadsereg európai jelenlétét 2018-ig  parancsnokoló Ben Hodges altábornagy aláhúzta, hogy a T–72-es harckocsik elavult és rosszul karbantartott példányait vetették be Ukrajnában az oroszok, közvetlen gyalogsági támogatás, illetve harckocsizó altisztek nélkül. Ezek könnyű célponttá tették őket.

A Forces.net katonai portálnak nyilatkozó harcászati szakértő szerint az orosz erők túlságosan nagy területet akartak támadni, ami a háttértámogatást logisztikai rémálommá változtatta. 

Húsz különböző irányú támadást nem lehet támogatni. Tankokat megfelelően úgy lehet használni, hogy van egyetlen menetútvonal, amelyen célpontról célpontra haladunk, biztosítva egyéb más eszközökkel – gyalogsággal, légi támogatással, tüzérséggel

– magyarázta a brit hadsereg egykori tisztje.

Első a tüzérség?

A tankok leáldozása mellett érvelnek még, akik a tüzérség fontosságát hangsúlyozzák. Tény, hogy mindkét fél sikeresen használja ezeket, ráadásul ukrán részről ezek a nyugati fegyverszállítmányok központi részét képezik. Ezt az ukrán erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnyij is megerősítette a haderő hivatalos Instagram-oldalára feltöltött videó leírásában: „a srácaim tisztában vannak a tüzérség értékével”. Az Egyesült Államok által szállított M–777 típusú vontatott lövegek könnyűek és viszonylag jól mozgathatók. A Coffee or Die portálnak nyilatkozó, az Egyesült Államok szárazföldi haderejében szolgáló tiszt szerint az is fontos, hogy a mozgékonysága miatt tüzelés után könnyen elrejthető.

Harckocsi újragondolva

A harckocsi csillaga ugyanakkor nincs leáldozóban. Mindig szükség lesz védett, páncélozott, mobil tűzerőre

– mondta a BBC-nek Hodges altábornagy. Hozzátette, a nem túl távoli jövőben valószínűleg legénység nélküli, gyakorlatilag páncélozott drónként működtetett páncolosok legénységgel ellátott harcjárművekkel vegyesen fognak harcolni.

 

 

 

 

Megjegyzések