Karácsony főtanácsadója a főzéshez használt gázon spórolna

 Ez valami elképesztő! Ezek megőrültek...

A szélsőséges brüsszeli ötletek és kritériumok gyűjteményeként értékelhető az Egyensúly Intézet júniusban készített többrészes tanulmánya – olvasható az Origón. 

A szélsőséges brüsszeli ötletek és kritériumok gyűjteményeként értékelhető az Egyensúly Intézet júniusban készített többrészes tanulmánya, amelyben az ukrajnai háború miatt kialakult energiaválság és a klímavédelem kapcsán fogalmaztak meg javaslatokat.

A Závecz Research baloldali kutatócég vezetőjéhez, Závecz Tiborhoz köthető Egyensúly Intézet többek között kivezetné a főzési célú lakossági gázhasználatot, drágítaná az üzemanyagot és megsarcolná az autósokat – írja az Origó


 

A Hogyan érjük el a klímasemlegességet? című tanulmány legfőbb követelése, hogy 2026-ig szűnjön meg a gázszolgáltatás a gázt kizárólag sütésre-főzésre használó (mérő nélküli, átalánydíjat fizető) mintegy háromszázezer háztartásban. A következő pontban azt írják, hogy 2026 és 2034 között minden háztartás konyhájából vezessék ki a gázt, majd arra is javaslatot tesznek, hogy 2025-től legyen tilos a gáz bekötése az új épületekben. A baloldali intézet 2030-ig kétszázezer háztartást egyszerűen leválasztana a gázhálózatról.

Hadjárat az autósok ellen

A tanulmányban szerepel az uniós karbonadó bevezetése is, amivel megsarcolnák a családi autókat és a lakásokat. Ezenkívül emelnék a parkolási díjakat, tovább növelnék az üzemanyag árát, az autópályákon korlátoznák a sebességet és a belvárosokból kitiltanák az autósokat.

Ez utóbbit úgy akarják elérni, hogy Magyarországon is kijelölnének úgynevezett „tiszta zónákat", vagyis olyan védett belvárosi körzeteket, ahová a legszennyezőbb autók nem vagy csak magas díjak ellenében hajthatnak be. Az Egyensúly Intézet szerint emelni kell a műtrágyaárakat, a húsmarhatartásra adott támogatásokat pedig meg kell szüntetni.

Karácsony bizalmasa

Budapest baloldali vezetése kísértetiesen hasonló intézkedéseket sürget, illetve néhányat már meg is valósított: hadjáratot indított az autósok és gyakorlatilag mindenki ellen, aki közlekedni szeretne a fővárosban.

A párhuzam nem véletlen, hiszen a baloldali Egyensúly Intézet által készített tanulmányban szakmai segítséget nyújtott Ámon Ada, aki Karácsony Gergely főpolgármester klímaügyi főtanácsadója, egyben a főváros klíma- és környezetügyi főosztályának vezetője. Ámon egyébként régi bizalmasa, jó barátja a főpolgármesternek, 2019-ben a Karácsony-féle árnyékkormány „zöldminisztere” volt.

Az akkor Ámon vezette Energiaklub 2015-ben és 2016-ban összesen 145 ezer dollár, mintegy 37 és fél millió forint támogatásban részesült Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózatától.

Az eredeti cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

www.magyarnemzet.hu

 

 

 

Megjegyzések