Hatvanéves hagyományt szakít meg II. Erzsébet

Hoppá, ez nem semmi!

Csaknem hat évtizede először nem II. Erzsébet királynő olvassa fel a brit kormány új törvényalkotási programját. A Buckingham-palota hétfő esti bejelentése szerint a kedden esedékes ceremónián az uralkodót a legidősebb fia, Károly trónörökös helyettesíti. 


 

A 96 esztendős királynő – aki 70 éve ül az Egyesült Királyság trónján – az utóbbi hetekben több hivatalos programját is lemondta, az udvar tájékoztatása szerint „időnkénti mozgásproblémák” miatt.

A palota szóvivője ugyanezzel az indokkal magyarázta hétfői nyilatkozatában, hogy nem az uralkodó, hanem Károly herceg ismerteti kedden a parlament két kamarája, a Lordok Háza és az alsóház tagjaival a következő évre szóló kormányzati jogszabálytervezetek főbb pontjait.

II. Erzsébet királynő uralkodásának eddigi hét évtizede alatt csak kétszer, először 1959-ben, legutóbb pedig 1963-ban maradt távol az új parlamenti évad megnyitását jelző, rendszerint fényűző pompával kísért királynői beszéd, a Queen’s Speech ceremóniájától, mivel ezekben az időpontokban két fiatalabb fiával, András, illetve Eduárd herceggel volt várandós.

www.magyarnemzet.hu

 

 

 

Megjegyzések