Fogy az ideje Putyinnak

– A mesterterv nem valósult meg. Az orosz szárazföldi csapatok folyamatosan nyomulnak előre, de átütő siker talán csak délen történt, ahol elfoglalták egész Herszon megyét – ez a három hete kezdődött ukrajnai orosz megszállás mérlege Szenes Zoltán nyugalmazott vezérezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára szerint.

Keleti irányból lassan haladnak az oroszok, zajlik Kijev bekerítése is, de teljes gyűrű még nincs a főváros körül, a városi harcokban pedig jelenleg Harkiv és Mariupol a két legnagyobb célpont, amelyeket egyelőre nem sikerült bevenni

 – mondta el a Magyar Nemzetnek Szenes Zoltán.

A harctérről érkező tegnapi hírek szerint Ukrajna második legnagyobb városát, az északkeleti, másfél millió lakosú Harkivot egész éjjel lőtték az orosz csapatok, több lakóépületet is találat ért. Az Azovi-tenger partján fekvő délkeleti, félmilliós Mariupolban Szerhij Orlov alpolgármester szerint katasztrofális állapotok uralkodnak. Mint mondta, a legnagyobb gondot az összeomlott ivóvíz-szolgáltatás okozza, az emberek radiátorcsövekből, pocsolyákból próbálnak ivóvízhez jutni. Azzal vádolta az orosz erőket, hogy kifejezetten a polgári lakosságot veszik célba.
Nagy riadalmat keltett annak a színháznak a lebombázása is, amelyben ezer ember keresett menedéket. Tegnapi hírek szerint az épület légoltalmi pincéje szerencsére sértetlen maradt. Az orosz védelmi minisztérium szerint a színházat az ukrán nacionalista Azov ezred tagjai aknázták alá és robbantották fel.


 

Amióta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghirdette a hazafias honvédő háborút, az ukrán hadsereg és az önkéntesek sikeresen harcolnak. Rövid háborúra tehát nem számíthatunk

 – fogalmazott Szenes Zoltán. Mint mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök mesterterve egy néhány nap alatt végbemenő villámháborúról szólt, ám ez nem valósult meg. Több stratégiai tévedés történt, a legfontosabb, hogy Kelet-Ukrajnában az emberek nem fogadták ünnepélyesen az orosz csapatokat. A második, hogy az ország elfoglalásához kevésnek bizonyul a 200 ezres nagyságrendű orosz haderő a 180 ezer aktív ukrán katonával és 60 ezer területvédelmi nemzeti gárdataggal szemben.

Fogy az idő Putyin számára, mert a nyugati szankciók következtében az orosz tőzsde összeomlott, külföldi vállalatok vonulnak ki Oroszországból, magas lesz a munkanélküliség, s hamarosan államcsőd is bekövetkezhet

 – sorolta fel Szenes Zoltán a háború gazdasági következményeit. A szakértő szerint Putyin azt a stratégiai hibát is elkövette, hogy nem számolt azzal, milyen gyorsan összekovácsolja a Nyugatot az orosz támadás. Szenes Zoltán szerint elsősorban a diplomáciai tárgyalások sikerén múlik, milyen hosszú lesz a háború.

Kottász Zoltán - www.magyarnemzet.hu

Megjegyzések

Megjegyzés küldése