Zsíros megbízást kapott Lamperth Mónika a bajai városvezetéstől

Felháborító! A baloldal a kormányt szidja és forráshiányról beszél, de tanácsadók kifizetésére mindig van pénz.

Bár a baloldal vég nélkül az önkormányzatok vélt kivéreztetése miatt kongatja a vészharangot, megbízható politikusaiknak mindig jut jól fizető pozíció. A helyszín ezúttal Baja, ahol a baloldali városvezetés tavaly december közepétől tanácsadóként alkalmazza a 2010 előtti Gyurcsány-korszak meghatározó politikusát, Lamperth Mónikát, Gyurcsány Ferenc volt belügy- és önkormányzati miniszterét. Az expolitikus szép összegért ad tanácsokat. 


 

Lamperth Mónika 2021. december 15. és 2022. június 15. között jogi tanácsadó tevékenységet végez Nyirati Klára bajai balliberális polgármester mellett– derül ki a birtokunkba jutott megbízási szerződéből. A 2010 előtti Gyurcsány-korszakban belügyminiszteri és önkormányzati miniszteri tisztséget is betöltő politikus havi bruttó 400 ezer forintot kap a tanácsaiért.

Lamperth december 22-én meg is kapta az első feladatát: neki kell kivizsgálnia a Polgármesteri Tanácsadó Testülettel (PTT) kapcsolatos visszásságokat. Mint ismert, rögtön a 2019-es önkormányzati választások utáni első képviselő-testületi ülésen állították fel az öttagú testületet az új városvezető, a momentumos Nyirati Klára mellé. Mindez jelentős felháborodást okozott Baján, hiszen nem volt egyértelmű, mi lesz a PTT szerepe.

A helyiek közül többen is csak kilencvenmilliós tanácsadó testületnek hívták a grémiumot, amely egy idő után olyannyira kellemetlenné vált a városvezetésnek, hogy – a koronavírus leple alatt – 2020 őszén megszüntették, de az öt tagból négyet tovább foglalkoztatott az önkormányzat.

Az Origó beszámolója szerint Búcsú Lajos, a polgármester főtanácsadója havi bruttó 480 ezer, míg Járai Zoltán közlekedéstechnikai szakértő 250 ezer forintos megbízási díjjal dolgozott tovább. A másik két testületi tag, Gömzsik Zita és Pittenauer Zoltán önkormányzati cégek átvilágításával megbízott szakértők pedig – a Baja Vagyon Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatása alapján – havi bruttó 384 ezer, illetve 350 ezer forintos megbízási díjért folytathatták az önkormányzatnál.

A PTT története azonban itt még nem ért véget: a Nyirati Klára vezette önkormányzat 2021. augusztus 26-án egy vizsgálóbizottság felállításáról döntött, amely a testület két évvel ezelőtti megalakulásának jogszerűségét, valamint működésének szakszerűségét és jogszerűségét hivatott vizsgálni. A vizsgálat ugyanakkor elakadt, két tagot nem hallgattak meg, és a vizsgálóbizottság tagjai is eltérően döntöttek a folytatásról.

A jogszerűség vizsgálatával 2021. december 22-én Lamperth Mónikát bízta meg Nyirati Klára, aki a polgármester tanácsadójaként egy héttel korábban állt munkába.

A korábban a bajaiak felháborodása mellett létrehozott és működtetett PTT tehát még a 2020. őszi megszűnése után is viszi Baja pénzét. Lamperth Mónika további feladatairól egyelőre nincs hírünk.

Borsodi Attila - www.magyarnemzet.hu

 

Megjegyzések