A nagy PV – azaz pánik az Ant-e-kirt szigeten

Ant-e-kirt egy békés sziget, melyet szorgos hangyák népesítenek be. 100002. év decemberében történt egy nagyon furcsa dolog. Az Evolúció Történeti Akadémia egyik kutatócsoportja talált a sziget legnagyobb barlangjában egy Maj-Ant korabeli kőbevésett kalendáriumot, melyen az állt, hogy folyó évben, azaz egymillió-kettőben eljön a nagy PV – azaz a Pólusváltás, amely gyakorlatilag a világ végét jelenti, hiszen az egykori krónikák a nagy pólusváltást egy rendszeresen visszatérő folyamatként értelmezik.


Az Evolúció Történeti Akadémia szerint a mágneses pólusváltás már többször előfordult a Földön és a kőzetek vizsgálatából azt is kiderítették, hogy átlagosan 250 000 évente következik be. Ilyenkor a mágneses mező folyamatosan gyengül. Mivel a Föld mágneses tere védi a földi élővilágot a világűrből érkező sugárzásokkal szemben, ezért a pólusváltások időtartama alatt az élőlények a mágneses tér megszűnése miatt védtelenné válnak.

 A hangyák népmeséiből, mondáiból azonban ennél sokkal szörnyűbb és félelmetesebb kép alakult ki a nagy PV-ről. A leírások hatalmas árvizekről, földcsuszamlásokról, és ami a legszörnyűbb Hangyászsün populációk garázdálkodásairól szólnak.
Amióta beszámolt az ANT1 tévécsatorna hírműsora a barlangban talált kőkalendáriumról és a rajta lévő szöveg tartalmáról hatalmas pánik alakult ki az addig békésen élő hangyák között. Hosszú tömött sorokban álltak a Morzsa - bolthálózat üzletei előtt a hangyák, felvásárolták az összes élelmet, mert féltek tőle, hogy amikor eljön a nagy PV, nem lesz mit enniük.
Számos család a menekülés gondolatával foglakozott, más bolygókon élő rokonaikkal próbálták meg felvenni a kapcsolatot, hogy biztosítsanak számukra lakóhelyet, mert a földnek vége lesz nemsokára.
Mindeközben az Ant-e-kirt szigetet irányító Főhangya, aki egyben az Evolúció Történeti Akadémia elnöke is volt összehívta az egész kancelláriát, a Parlament alsó és felső házát és zárt ajtók mögött tárgyalásokat kezdett a kialakult szükségállapot miatt.
A televíziókban mindenhol a Pólusváltásról vetítettek tudományos filmeket. A városban pedig nagy hangszórókon továbbították a tudományos tényeket, arra ösztökélve ezzel a hangya lakosságot, hogy ne üljön fel a régi néphagyományokban hallott félelmetes jövőképnek.
Az hangyák azonban nem hittek a tudományos magyarázatoknak és féltek attól, hogy mit hoz számukra a jövő.
Hosszú nehéz órák után végre a Főhangya összehívta Ant-e-kirt teljes lakosságát a főtérre, ahol a televízió kamerái előtt beszámolt egy örömteli hírről.
A barlangban talált kőkalandáriumból az idők során letört egy nagyobb darab, így bizonyosan kijelenthető, hogy három szám is eltűnt a Pólusváltás várható időpontját jelző résznél, így mindenki megnyugodhat, mert legalább száz esztendő múlva várható csupán a nagy PV. Addig pedig az Evolúció Történeti Akadémia tudóscsoportjai kidolgoznak egy megnyugtató megoldást a problémára. – jelentette be a Főhangya.
A bejelentést követően örömünnep kezdődött a szigeten, mindenki táncolt, énekelt. Éjszakába nyúlóan ünnepelt Ant-e-kirt.
A háttérben azonban csúnya dolgok történtek. A főhangya családjával és a közvetlen munkatársaival repülőre szállt és még éjfél előtt elhagyta a szigetet.
A barlangból halk morajlás hallatszott majd hang és fényjelenség közepette kettétört a kalendárium, távolból pedig jól kivehetően Hangyászsün kolóniák dobogása hallatszott.

CSB

 *A novella megtalálható a szerző hamarosan megjelenő Pokolba tartó vonat című kötetében.

Megjegyzések