Ugrás a fő tartalomra

A Muzsikás együttesről készített műsort a BBC

A Muzsikás együttes megalakulásának 40. évfordulója alkalmából a BBC 4. csatornája műsort készített, amelyet hétfőn délután sugárzott.
Lemezeink angliai megjelenését és londoni koncertjeinket eddig is számon tartotta a BBC és gyakran meghívott minket valamelyik stúdiójába zenélni, beszélgetni. Legutóbb a Muzsikás Nagy-Britanniában kiadott Fly Bird Fly című albumunk kapcsán készítettek velünk műsort – nyilatkozta Hamar Dániel, az együttes vezetője.

 A mostani műsor felvétele november végén készült, Budapesten több napot töltött a Muzsikással Simon Broughton, a Songlines Magazin főszerkesztője, a magyar népzene szakértője, egyben rajongója, aki a kezdetektől nyomon követi a zenekar pályáját és megszólalt Tóth Péter Pál Muzsikás történet című filmjében is.
Hamar Dániel elmondta: Simon Broughton az interjúk mellett ellátogatott Muzsikás-koncertre, a zenekar gyermektáncházába és a rendhagyó iskolai énekóráikra is kíváncsi volt.
„Fontosnak tartottuk megmutatni, hogy az, amit mi annak idején elkezdtünk, a Fonó Budai Zeneházban immár 18 éve példaértékűen folytatódik” – tette hozzá a bőgős.
Mint felidézte, a Muzsikás Bartók-albuma a World Music Charts Europe (WMCE) listáján 1999 áprilisában második lett, majd az éves listán is benne volt az első húszban, alig néhány európai előadó mellett. Az első helyeket Kuba, Mali, Szenegál, Nigéria zenéje foglalta el – akárcsak manapság, 15 évvel később, ám az elmúlt időszakban Lajkó Félix és a Buda Folk Band is e lista élmezőnyébe került.
Hamar Dániel elmondta, hogy annak idején Londonban kerültek kapcsolatba Joe Boyd zenei producerrel, aki később a Muzsikás-lemezeket kiadta és világszerte forgalmazta.
„Ő, valamint Kate Flatt koreográfus, aki a Muzsikás zenéjére alkotott egy egész estét betöltő kortárs táncdarabot, szintén megszólalt a BBC műsorában. A komolyzenészekkel az együttműködésünk Belgiumban indult a Flamand fesztiválon, amelyre öt egymást követő évben kaptunk meghívást. Azóta sok neves klasszikus zenésszel koncerteztünk együtt, felléptünk a leghíresebb előadótermekben” – fejtette ki a zenekarvezető.
A BBC4 hétfői műsorát a The Telegraph is kiemelt programként ajánlotta a BBC műsorai között.
Hamar Dániel beszámolt arról is, hogy a Muzsikás tavasszal a hazai koncertek mellett Svájcba és Japánba készül.
(Fotó: Kása Béla/muzsikas.hu)

MTI

Megjegyzések